Affiliate Marketing

Wat is affiliate Marketing en hoe werkt het?

affiliate marketing: De partijen en hoe het werkt Affiliate marketing is een manier om geld te verdienen met je website. Bij deze vorm van reclame plaats je als affiliate links naar leveranciers of producten. Deze links bevatten een speciale id voor jouw site zodat er achterhaald kan worden dat de bezoeker van jouw site komt. Wanneer een bezoeker via een van deze links naar de leverancier gaat en daar binnen een bepaalde periode (meestal 30 tot 100 dagen) bestelt krijg jij daarvoor een vergoeding (commissie). In sommige gevallen kun je ook al een vergoeding krijgen wanneer de bezoeker alleen al op de link klikt. De vergoeding die je hiervoor ontvangt is heel verschillend. Een vergoeding per klik is vaak maar een paar cent. De vergoedingen voor bestellingen kunnen wel hoog oplopen. Vaak is deze vergoeding een aantal procent, de gemiddelde vergoeding ligt tussen de 5 en 10 procent, maar kan soms oplopen tot 15 procent. Vooral bij grote aankopen zoals vakanties kan dit bedrag dus behoorlijk oplopen.

Dus affiliate marketing verdient goed?

Dat hangt er een beetje vanaf. Wanneer je een website maakt met weinig inhoud en lukraak banners en inhoud plaatst zal je hier niet veel mee verdienen. Maar wanneer de site ook echt iets toevoegt voor de gebruikers en de advertenties relevant zijn kun je er goed mee verdienen. Het belangrijkste is dat jouw site bezoekers trekt en dat de links die je plaatst aantrekkelijk genoeg zijn voor de gebruiker om erop te klikken. Verder moet je ervoor zorgen dat de producten die je promoot goed aansluiten bij de doelgroep van de website. Als je je aan de volgende gouden regels houdt kun je inderdaad enkele honderden euro's per maand verdienen met affiliate marketing.

De gouden regels voor een succesvolle affiliate site

  • Zorg voor een goed idee voor je affiliate site wat ook echt iets toevoegt voor de gebruiker.
  • Stem de adverteerders en advertenties af op je doelgroep.
  • Zorg ervoor dat je genoeg bezoekers trekt.
  • Hou je site goed bij, verwacht niet dat als je site eenmaal af hebt dat je er helemaal geen omkijken naar hebt.

Advertenties

Welke vorm van adverteerders plaatsen heeft jouw voorkeur?

Wat zijn de alternatieven?

Er zijn natuurlijk alternatieven voor affiliate marketing. Een van de bekendste is Google Adsense. Tegenwoordig halen vrijwel alle websites hun inkomsten ofwel uit Google Adsense of door middel van affiliate marketing. Met Google Adsense bepaalt Google hoe de advertenties op je site eruit komen te zien en hoe hoog de vergoeding is die je ontvangt (verschilt per adverteerder). Welke advertenties getoond worden wordt onder andere bepaald door de inhoud van jouw website. Wanneer een gebruiker op een advertentie klikt gaat deze naar de pagina van de adverteerder en krijg jij hiervoor een vergoeding van een paar cent.

Een ander alternatief is je advertentieruimte te verkopen voor een vaste prijs. Adverteerdirect is een site waar je in contact kan komen met adverteerders en zo je ruimte kunt verkopen voor een vast bedrag per week. Omdat het grote nadeel hiervan is dat je advertentieruimte niet altijd verkocht zal zijn, kun je dit ook combineren met affiliate marketing of Google Adsense. Wanneer de ruimte dan niet verkocht is worden de affiliate links of adds van Google getoond. Daarom zie ik deze website ook meer als een aanvulling op, dan als een alternatief voor affiliate marketing.

Voordelen en nadelen van affiliate marketing

Voordelen van affiliate marketing:
  • Zelf bepalen welke advertenties je plaatst en hoe de advertenties er uit komen te zien.
  • De advertenties kunnen onderdeel van je site worden, zo heeft de bezoeker niet het idee dat hij op een advertentie klikt.
  • Hogere vergoeding (als de bezoeker bestelt binnen een bepaalde periode).
  • Je weet wat je vergoeding is. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de bestelling.
Nadelen van affiliate marketing:
  • Je krijgt pas een vergoeding wanneer een bezoeker binnen een bepaalde periode bij de adverteerder bestelt.
  • Je met zelf uitzoeken welke advertenties relevant zijn voor je website, dit is meer werk.
Uiteindelijk is het natuurlijk het belangrijkst waar je meer mee kunt verdienen, Google Adsense of affiliate marketing. Het is lastig te zeggen wat het meeste verdient omdat dit van het type site wat je hebt afhangt. Heb je al een bestaande website, is deze voornamelijk informatief maar heb je wel wat ruimte over voor advertenties, dan zou ik kiezen voor Google Adsense. Wil je een nieuwe site beginnen en gaat het er vooral om dat je er geld mee wilt verdienen, dan denk ik dat affiliate marketing het beste alternatief is. Wil je zelf een affiliate site beginnen? In onze sectie affiliate site beginnen kun je stap voor stap vinden hoe je dit moet aanpakken. We geven hier tips tot het krijgen van een goed idee, tot het vinden van goede hosting, het maken van de website en het krijgen van meer bezoekers.

Meer informatie

Wil je meer informatie over affiliate marketing? Op deze site kun je verschillende affiliate netwerken vinden en vergelijken. Daarnaast kun je onder het kopje affiliate site beginnen alle informatie vinden die je nodig hebt om een affiliate site te beginnen of je site te verbeteren.