Affiliate Marketing

Wat is affiliate Marketing en hoe werkt het?

affiliate marketing: De partijen en hoe het werkt Affiliate marketing is een manier om geld te verdienen met je website. Bij deze vorm van reclame plaats je als publisher links naar de producten van adverteerders. Deze links bevatten een speciale id voor jouw site. Hiermee kan worden achterhaald dat de bezoeker van jouw site komt. Wanneer een bezoeker via jouw link naar de adverteerder gaat en daar binnen een bepaalde periode (meestal 30 tot 100 dagen) bestelt krijg jij daarvoor een vergoeding (commissie). Soms kun je ook al een vergoeding krijgen wanneer de bezoeker alleen al op de link klikt. De vergoeding die je hiervoor ontvangt is heel verschillend. Een vergoeding per klik is vaak maar een paar cent. De vergoedingen voor bestellingen kunnen wel hoog oplopen. Vaak is deze vergoeding een aantal procent, de gemiddelde vergoeding ligt tussen de 5 en 10 procent, maar kan soms oplopen tot 15 procent. Vooral bij grote aankopen zoals vakanties kan dit bedrag dus behoorlijk oplopen.

Dus affiliate marketing verdient goed?

Dat hangt er een beetje vanaf. Wanneer je een website maakt met weinig inhoud en lukraak banners en inhoud plaatst zal je hier niet veel mee verdienen. Maar wanneer de site ook echt iets toevoegt voor de gebruikers en de advertenties relevant zijn kun je er goed mee verdienen. Het belangrijkste is dat jouw site bezoekers trekt. Daarnaast moeten de links die je plaatst aantrekkelijk genoeg zijn voor de gebruiker om erop te klikken. Dit kun je doen door ervoor zorgen dat de producten die je promoot goed aansluiten bij de doelgroep van de website. Als je je aan de volgende gouden regels houdt kun je inderdaad enkele honderden euro’s per maand verdienen met affiliate marketing.

De gouden regels voor een succesvolle affiliate site

 • Zorg voor een goed idee voor je affiliate site wat ook echt iets toevoegt voor de gebruiker.
 • Stem de adverteerders en advertenties af op je doelgroep.
 • Zorg ervoor dat je genoeg bezoekers trekt.
 • Hou je site goed bij, verwacht niet dat als je site klaar is je er helemaal geen omkijken naar hebt.
 • Analyseer wat goed werkt en wat niet en blijf hierop verbeteren.

Wat zijn de alternatieven?

Er zijn natuurlijk alternatieven voor affiliate marketing. Een van de bekendste is Google Adsense. Tegenwoordig halen vrijwel alle websites hun inkomsten ofwel uit Google Adsense of door middel van affiliate marketing. Met Google Adsense bepaalt Google hoe de advertenties op je site eruit komen te zien en hoe hoog de vergoeding is die je ontvangt (verschilt per adverteerder). Welke advertenties getoond worden wordt onder andere bepaald door de inhoud van jouw website. Wanneer een gebruiker op een advertentie klikt gaat deze naar de pagina van de adverteerder en krijg jij hiervoor een vergoeding van een paar (tiende van een) cent.

Voordelen en nadelen van affiliate marketing

Voordelen van affiliate marketing:

 • Zelf bepalen welke advertenties je plaatst en hoe de advertenties er uit komen te zien.
 • De advertenties kunnen onderdeel van je site worden. Hiermee zo heeft de bezoeker niet het idee dat hij op een advertentie klikt.
 • Gemiddeld hogere vergoeding per bezoeker (mits advertenties relevant zijn).
 • Je weet wat je vergoeding is. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de bestelling.

Nadelen van affiliate marketing:

 • Je krijgt pas een vergoeding wanneer een bezoeker binnen een bepaalde periode bij de adverteerder bestelt.
 • Je met zelf uitzoeken welke advertenties relevant zijn voor je website, dit is meer werk.

Uiteindelijk is het natuurlijk het belangrijkst waar je meer mee kunt verdienen, Google Adsense of affiliate marketing. Over het algemeen verdient affiliate marketing beter maar dit hangt wel van het type website af. Voor een forum of andere website waarbij je (gedeeltelijk) geen invloed hebt op de content  zou ik Google Adsense zeker overwegen. Heb je een website met een duidelijk onderwerp of wil je een nieuwe site beginnen om geld te verdienen? Dan is affiliate marketing het beste alternatief.

Als je zelf een affiliate site wilt beginnen kun je in onze sectie affiliate site beginnen stap voor stap vinden hoe je dit moet aanpakken. We geven hier tips tot het krijgen van een goed idee, tot het vinden van goede hosting, het maken van de website en het krijgen van meer bezoekers. Vergeet ook niet onze checklist voor het beginnen van een affiliate site te downloaden.