Wat je Moet Weten over WordPress Thema’s
Een thema bepaalt het uiterlijk en de functionaliteit van je website, dus het is belangrijk om een thema te kiezen dat aansluit bij jouw niche en de doelgroep die je wilt bereiken. Gelukkig biedt WordPress een breed scala aan gratis en betaalde thema’s waaruit je kunt kiezen.
Type Thema’s
WordPress heeft op dit moment twee type thema’s. De klassieke thema’s en de nieuwere block enabled thema’s.
Klassieke Thema’s
De klassieke thema’s worden gemaakt door ontwikkelaars. Deze stellen vaak een gratis versie en een betaalde versie beschikbaar met meer opties. Bij deze thema’s heeft de ontwikkelaar een aantal opties gemaakt waarmee je het thema kunt configureren.
Block (Enabled) Thema’s
De block enabled thema’s zijn een nieuwer type thema. Het idee achter deze thema’s is dat ze veel flexibeler zijn dan de klassieke thema’s. Je kunt namelijk zelf de layout maken met de blockeditor (Gutenberg editor) waarmee je ook de pagina’s zelf maakt. Je kunt dus elk deel van het thema nog aanpassen. Let wel op dat er veel dingen zijn om rekening mee te houden wanneer je zelf het thema aanpast. De belangrijkste is wel om na te gaan of je thema goed toont op verschillende beeldscherm groottes (oftewel responsive is).
Klassieke Thema’s vs Block Thema’s
Klassieke, en vooral de gratis, thema’s zijn minder flexibel dan de block thema’s, omdat je afhankelijk bent van de instellingen die de ontwikkelaar je biedt. Aan de andere kant zijn ze daardoor ook makkelijker in het gebruik. Block thema’s zijn flexibeler, maar ook vaak ingewikkelder om aan te passen. Menu’s zijn vaak lastiger te vinden en eventuele “verkeerde” aanpassingen zijn lastiger terug te draaien. Welk type thema het best geschikt is hangt af van persoonlijke voorkeuren. Heb je ervaring met de WordPress block editor en kun je hiermee goed uit de voeten? Dan zijn de extra opties van een block thema waarschijnlijk fijn voor je. Ben je een beginner in WordPress? Dan is het wellicht verstandiger te kiezen voor een klassiek thema, of een block thema wat genoeg opties voor configuratie biedt.
Het Kiezen van een WordPress Thema
Het kiezen van een WordPress Thema kan een overweldigend process zijn. Je zult eerst een selectie moeten maken op basis van de afbeelding van het thema. Dan is het een kwestie van verschillende thema’s uitproberen en bekijken. Probeer vooral te letten op de beschikbare opties die een thema biedt en de mogelijkheden om de header, footer en eventuele sidebar aan te passen. Sommige thema’s bieden daarnaast een overzichtelijke demo van de verdere mogelijkheden en geven daar ook wat uitleg bij. Anderen laten prachtige pagina’s zien die gebruik maken van het thema. Wees bij die laatste groep alert op het feit dat hier waarschijnlijk technische aanpassingen zijn gedaan of gebruik is gemaakt van de betaalde versie.
De makkelijkste manier om thema’s te vinden is via de WordPress thema galerij (WordPress Theme Directory). Deze thema’s hebben in ieder geval een gratis versie. Hieronder vind je hoe je daar kunt zoeken. Er zijn ook externe marktplaatsen/thema directories waar zowel gratis als betaalde thema’s worden aangeboden. Deze thema’s kun je handmatig installeren.
Ben je je website nog aan het opzetten en kom je er niet uit? Kies dan voor nu een redelijk simpel thema en focus je eerst op het maken van je content. Waarschijnlijk kom je er gaande weg achter welke functies en opties je belangrijk vindt.
Hoe installeer je een WordPress Thema?
- Via de WordPress thema galerij:
- Log in op je WordPress dashboard.
- Ga naar “Weergave” en klik op “Thema’s”.
- Klik op de knop “Nieuwe toevoegen”.
- Blader door de beschikbare thema’s of gebruik de zoekfunctie om een specifiek thema te vinden.
- Klik op “Installeren” en vervolgens op “Activeren” om het thema toe te passen op je website.
- Handmatige installatie (indien je een premium thema hebt):
- Download het themabestand van de website van de ontwikkelaar.
- Log in op je WordPress dashboard.
- Ga naar “Weergave” en klik op “Thema’s”.
- Klik op de knop “Nieuwe toevoegen” en vervolgens op “Thema uploaden”.
- Selecteer het gedownloade themabestand en klik op “Nu installeren”.
- Activeer het thema zodra de installatie is voltooid.
Een Child Thema Maken
Als je een thema hebt gevonden is het slim om hier een child-thema van te maken. Een child thema is gebaseerd op het door jouw gekozen thema (parent), maar stelt je in staat om hier wat aanpassingen aan toe te voegen. Het komt regelmatig voor dat je iets wilt waarvoor je het “functions.php” bestand moet aanpassen. Ook kan het zijn dat je extra opmaakregels (CSS) wilt toevoegen. Doe je dit rechtstreeks in het originele thema? Dan gaan deze verloren wanneer deze geüpdatet wordt. Door een child thema te maken kun je de aanpassingen hierin maken en blijven ze behouden bij een update.
Je kunt handmatig een child theme maken of d.m.v. een van de onderstaande links.
Het maken van een child thema is optioneel en alleen nodig als je aanpassingen wilt maken. Je kunt er ook voor kiezen om het pas te doen op het moment dat een aanpassing nodig is. Het kan dan wel zijn dat niet alle instellingen goed worden meegenomen.
Configureren van een WordPress Thema
Het configureren van een WordPress Thema doe je altijd onder “Weergave” in het WordPress Admin Dashboard (als je ingelogd bent).
Als je een klassiek thema hebt, kun je kiezen voor “Aanpassen” voor de opties die de ontwikkelaar beschikbaar heeft gesteld. Daarnaast kun je onder “Menu” de menu’s aanpassen en onder “Widgets” de inhoud van een eventuele sidebar wijzigen.
Als je een block thema hebt, heb je hier meestal enkel de keuze “Editor”. Daarin kun je de layout wijzigen of menu’s aanpassen door naar het “Navigatie block” te gaan. Sommige Block Thema’s hebben overigens opties onder “Aanpassen” of “Menu”.
Aanbevolen Thema’s voor Beginners
Populaire Gratis Thema’s
- Astra: Lichtgewicht, snel en aanpasbaar.
- OceanWP: Veelzijdig en uitgebreid met veel gratis extensies.
- Hestia: Modern ontwerp en eenvoudig te configureren.
Populaire Premium Thema’s
- Divi: Krachtige builder met talloze opties.
- Avada: Veelzijdig, met een grote gebruikersgemeenschap en uitstekende ondersteuning.
- GeneratePress: Lichtgewicht en sterk aanpasbaar.