Hosting en domeinnaam voor je affiliate website

Website hosting, domeinnaam en providers. Alle informatie vind je hier! Een goede host voor je affiliate website is van cruciaal belang. Je kunt nog zo’n goede en mooie site maken, maar als je website vaak offline is zul je potentiële bezoekers mislopen. Bovendien veroorzaakt dit veel irritatie bij je bezoekers waardoor ze minder snel terug zullen komen. Dit is ook de reden dat Google websites die vaker offline zijn straft. Deze sites worden lager in de zoekresultaten geplaatst. In uiterste gevallen kan je site zelfs helemaal niet meer terug te vinden zijn in de resultaten.

Wil je een website laten maken? Overleg dan met je webdesigner welke hosting het meest geschikt voor jou is. Ben je van plan zelf een website te maken, dan vind je hieronder een aantal nuttige tips waar je op moet letten bij het zoeken naar een hostingprovider.

Wat is een hostingprovider?

Een hostingprovider is een bedrijf dat de diensten en technologie aanbiedt die nodig zijn om een website toegankelijk te maken via het internet. Dit bestaat vaak uit een domeinnaamregistratie die gekoppeld wordt aan een webserverruimte. De serverruimte, of kortweg server of host, bevat de bestanden die jouw website vormen. Wanneer een bezoeker dan jouw domeinnaam intypt in de browser krijgt hij de website te zien die jij op de server beheert.

Welke soorten hosting zijn er?

Bij het afsluiten van een domeinnaam heb je niet veel keuze, je kiest de naam en de extensie (zoals .nl) die je wilt hebben. Bij het afsluiten van hosting heb je al veel meer keuze. Dit begint vaak bij het kiezen van het type hosting. De meeste providers bieden verschillende typen hosting aan en hebben binnen die typen nog weer verschillende pakketten. Hieronder zetten we de typen hosting voor je op een rijtje.

Shared hosting

Bij shared hosting deel je met andere websites dezelfde server en bronnen. De hostingprovider zorgt er (als het goed is) voor dat jouw website afgescheiden is van de andere websites. Ze delen hetzelfde besturingssysteem (meestal Linux), maar die is zo ingericht dat jij niet bij de bestanden van anderen kan en andersom. Dit is de goedkoopste variant van hosting omdat het de meest efficiënte vorm is. Voor de meeste affiliate websites is het ook voldoende. Je kunt er vaak gemakkelijk WordPress of een ander CMS installeren en kiezen welke PHP versie je wil. Als je eigen software ontwikkeld en een specifieke configuratie nodig hebt of als je veel websites in dezelfde serverruimte wil draaien kun je tegen beperkingen aanlopen. Daar staat dan weer tegenover dat de hostingprovider het inrichten, updaten en beheren van de server software voor je doet.

VPS-hosting

Bij VPS-hosting wordt een fysieke server verdeeld in meerdere virtuele servers die elk hun eigen resources en besturingssysteem hebben. Het voordeel van VPS-hosting is dat je veel meer controle hebt over de inrichting van de server. Je sluit vaak VPS-hosting af met een bepaald besturingssysteem. Meestal is dit Linux, maar Windows kan ook als je je website bijvoorbeeld met het .NET framework wil ontwikkelen. Daarnaast kun je zelf kiezen welke webserver software (zoals Apache of Nginx) je wilt gebruiken en wat voor database (zoals MariaDB of MongoDB) je installeert. Ook biedt een VPS de mogelijkheid om extra software op de achtergrond te draaien. Je hebt dus veel meer controle over de inrichting van je server, maar je hebt ook meer onderhoud en daarmee ook technische kennis nodig. Daarom bieden sommige providers Managed VPS-hosting aan. De hostingprovider neemt dan een aanzienlijk deel van het beheer en onderhoud op zich, maar je hebt wel de betere prestatie die bij VPS-hosting komt kijken.

Dedicated hosting

Bij dedicated hosting huur je een volledige fysieke server. Dit biedt maximale controle en prestaties, je kunt zelf kiezen welk besturingssysteem je wilt gebruiken en je deelt geen resources met anderen. Echter hangt er wel een prijskaartje aan. Daarom is het geen logische keuze als je zoekt naar een provider voor je affiliate website.

Cloud hosting

Hoewel dit een gebruikelijk type hosting is, zijn er providers die cloud hosting aanbieden. Je website wordt niet op één server, maar gehost op een netwerk van verbonden servers. Dit verhoogt de schaalbaarheid omdat er makkelijk servers toegevoegd kunnen worden wanneer nodig. Ook is de uptime vaak hoger, omdat je niet afhankelijk bent van één server. Vaak is de controle wel beperkt en zijn er flinke kosten aan verbonden. Dit kan een optie zijn wanneer zelfs de grootste shared hosting niet volstaat.

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van hosting?

Er zijn vele hostingaanbieders te vinden die in eerste instantie hetzelfde lijken aan te bieden. Er kan echter veel verschil zitten in de details. Hieronder vind je de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het afsluiten van hosting voor je affiliate website.

Domeinnaam

Voordat bezoekers naar jouw site kunnen komen moet je een domeinnaam hebben. Hoewel je de domeinnaam niet bij dezelfde hostingprovider hoeft af te sluiten is dit wel gebruikelijk. De provider koppelt dan zelf de domeinnaam aan je webserver. Bij sommige hosting pakketten krijg je een gratis domeinnaam. Het is belangrijk dat jij zelf als eigenaar van het domein geregistreerd wordt, dus niet het bedrijf dat de domeinnaam voor jou registreert. Meestal kun je dit vinden in de algemene voorwaarden van je hosting. Daarnaast is het goed om te letten op welke domeinextensie je wilt hebben voor jouw website. Verschillende providers hanteren verschillende prijzen per extensie, bij de één kan .nl goedkoper zijn terwijl de ander goedkoper is voor een .com domein.

Dataverkeer

Een van de voorwaarden van een hostingpakket is de hoeveelheid verkeer die je mag genereren. Wanneer je een nieuwe site gaat beginnen is het lastig inschatten hoeveel dataverkeer je nodig hebt omdat dit voor een groot deel van het aantal bezoekers afhangt. Je kunt er bij je schatting wel rekening mee houden wat voor type site je wilt opzetten. Wil je veel grafisch materiaal gebruiken (bijvoorbeeld afbeeldingen of videos), dan kun je beter een wat ruimer datalimit nemen. Bestaat jouw site voor een groot deel uit tekst? Dan heb je waarschijnlijk aan een standaard datalimit van 3-5 gigabyte per maand wel genoeg. Tegenwoordig is onbeperkt dataverkeer ook gebruikelijk.

Schijfruimte

Bij websitehosting zit er ook een beperking op de hoeveelheid schijfruimte die je kunt gebruiken. Over het algemeen geldt hiervoor hetzelfde als voor het dataverkeer: Wil je veel grafisch materiaal gebruiken, dan heb je meer schijfruimte nodig dan wanneer je website vooral uit tekst zal bestaan.

Mogelijke technieken

Weet je al welke technieken je wilt gebruiken? Hostingproviders geven een overzicht van de technieken die ze ondersteunen. Vrijwel alle hostingproviders ondersteunen wel PHP en MYSQL. Het kan echter zijn dat je een Content Management System (CMS) wilt gebruiken waarmee je makkelijker inhoud kunt toevoegen en veranderen. Of het CMS op de hosting kan draaien is niet alleen afhankelijk van de technieken die ondersteund worden, maar ook van de instellingen van de server. Sommige hostingproviders geven een overzicht van welke systemen ze ondersteunen. Kom je er niet uit of het CMS dat jij wilt wordt ondersteund? Schroom je dan niet om dit te vragen.

Support

Het is lastig om van tevoren in te schatten of de hostingprovider goede support levert. Daarom is het slim om naar ervaringen van andere gebruikers te kijken. Ook kan het helpen om, voordat je hosting afsluit, contact op te nemen met een vraag. Hoe snel de provider reageert en hoe volledig hun antwoord is kan ook al een aardig inzicht geven in de support die ze bieden. Onderaan op deze pagina kun je een aantal hostingproviders vinden die erom bekend staan goede support te bieden tegen een relatief lage prijs.

Uptime

De uptime is het percentage van de tijd dat je site bereikbaar is voor bezoekers. De meeste hostingproviders bieden een uptime van 99,9% of meer. Door in Google de naam van je hostingprovider in te typen met daarachter het woord uptime kun je hier gemakkelijk informatie over vinden.

Email adressen

Bij het afsluiten van je hostingpakket kun je vaak ook email accounts aanmaken. Je kunt dan een account onder je eigen domeinnaam maken, zoals voorbeeld@affiliate-net.nl. Het komt professioneler over als je deze email adressen gebruikt voor contact of een nieuwsbrief. Sommige pakketten hebben een limiet op het aantal email adressen.

Kosten

De kosten zijn natuurlijk ook een belangrijk aspect van je hosting pakket. Houdt er rekening mee dat veel hostingproviders een goedkoper starttarief aanbieden voor een periode van een aantal maanden of het eerste jaar. De kosten voor de lange termijn kunnen erg van afwijken van de kosten die je de eerste maanden hebt. Het is goed hierop te letten, want waarschijnlijk wil je ook niet ieder jaar je website verhuizen naar een andere hostingprovider.

Tip: De prijzen van webhosting zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Het kan aantrekkelijk zijn om je webhosting voor meerdere jaren af te sluiten zodat je geen last hebt van (mogelijke) toekomstige prijsstijgingen.

Wat zijn goede hostingproviders voor mijn website?

Zelf heb ik aardig wat ervaring met verschillende hostingproviders. Over sommige ben ik zeer te spreken, maar soms valt bijvoorbeeld de support ook erg tegen wanneer er problemen in de configuratie zijn. Hieronder vind je een lijst met providers die in mijn ogen erg goed op alle van de bovenstaande punten scoren.

Affiliate-net.nl wordt gehost door Cloud86, maar ik heb verschillende hostingpakketten bij verschillende providers. Over het algemeen is het kleinste pakket voor de meeste (WordPress) websites voldoende, tenzij je extreme aantallen bezoekers verwacht of veel video’s wilt plaatsen.

De beste hostingproviders

Zelf kies ik voor een website een shared hostingpakket dat op het moment van afsluiten het goedkoopst is bij een aantal vaste hostingproviders, waarvan ik weet dat de support goed is. Ik heb ook wel eens meegemaakt dat een provider mijn website zonder waarschuwing (tijdelijk) offline heeft gehaald omdat de website te druk bezocht werd. Van onderstaande hostingproviders weet ik dat ze dit niet doen en goede support bieden als je een vraag hebt:

Goede hostingproviders zijn:

Natuurlijk zijn er nog vele andere hostingproviders en kun je ook zelf op zoek gaan naar een goede host. Let bij het zoeken dan niet alleen op de prijs, maar controleer ook of de service die deze hostingproviders leveren goed is en lees de algemene voorwaarden goed door.